arrow_drop_up arrow_drop_down
3 april 2018 

Basisinkomen: de beste garantie om armoede uit de wereld te helpen

Het is even geleden dat ik mijn laatste blog over het Universeel Basisinkomen (UBI) schreef. Ik heb intussen weer veel gelezen van zowel voor- als tegenstanders van het UBI.

Armoede bestrijding

Zelf heb ik de conclusie al lang gemaakt: het UBI is volgens mij de beste garantie om armoede uit de wereld te helpen. Ongeacht het bedrag, want voor de ene is het te hoog en voor de andere kan het niet hoog genoeg zijn. En er is natuurlijk een groot verschil in de kost van het dagelijkse leven tussen verschillende landen.

Maar als we naar het principe kijken, dan ben ik ervan overtuigd dat het UBI in ieder land van de wereld een grote stap voorwaarts kan betekenen in de uitroeiing van armoede. Oost of West, Noord of Zuid, arm of rijk.

Sociale zekerheid

We moeten toegeven dat de sociale zekerheid die we in Europa hebben uitgetekend in de jaren ’50 nu aan het einde van haar Latijn komt. Er zijn vele uitwassen, er wordt enorm veel geld verspild, en tegelijk blijven er teveel mensen in de kou staan. Een belangrijke reden, is dat er zoveel regels zijn, dat sommigen uit de boot vallen, terwijl anderen er net extra van kunnen profiteren. Een systeem dat ontworpen is om iedereen een eerlijke kans te geven, is nu een groot. bureaucratisch monster geworden.

Er gaat veel geld om in de sector van de armoedebestrijding. Zoveel zelfs, dat politici met de regelmaat van de klok worden betrapt met hun handen in de honingpot. Kunnen we het dan niet veel eenvoudiger maken, zonder al die tussenstappen, ambtenaren, en hulporganisaties? Kunnen we dan niet gewoon iedere burger een maandelijks vast bedrag op zijn of haar bankrekening overschrijven? Wat is er meer efficiënt dan dat?

Ontwikkelingshulp

Als we naar ontwikkelingslanden kijken, hoeveel miljarden hebben we daar al niet in gepompt? En wat is het resultaat? In Afrika worden hulporganisaties scheef bekeken door de lokale bevolking. Ze huren de duurste villa’s, rijden rond met de laatste nieuwe Toyota Land Cruiser V8, en in de voorbije maanden is het ene na het andere schandaal aan het licht gekomen.

De Europese landen sussen hun geweten over het koloniale verleden, sturen jaarlijks miljarden belastinggeld naar Afrika. Maar wat is daar de voorbije 60 jaar gebeurd? Enkele dictators en hun families zijn er zeer rijk geworden, dat klopt. En verder?

Ja er is evolutie, er is vooruitgang. Maar is dat dankzij alle ontwikkelingshulp, of ondanks? Ik heb de voorbije maanden met mensen gesproken uit diverse Afrikaanse landen. Maar heel wat van deze mensen kijken naar de “industrie” van ontwikkelingshulp, en zijn compleet ontgoocheld.

70% tot soms meer dan 90% van de budgetten van NGO’s gaan naar de salarissen en algemene werkingsmiddelen (zoals dure villa’s en terreinwagens). Bij sommige NGO’s gaat er dus minder dan 10% van het budget naar de lokale bevolking. Dit kan zomaar gebeuren, want er is amper enige controle op wat er met al dat geld gebeurt. En het gaat over veel geld, heel veel zelfs.

We bouwen structuren op met de bedoeling om andere mensen te helpen. Maar op den duur worden die structuren zo groot en zo log, dat ze er vooral op gericht zijn om zichzelf in stand te houden. Het oorspronkelijke doel wordt uit het oog verloren. De belangen worden te groot.

Nieuwe aanpak

Zoiets doet me steigeren. Het kan veel eenvoudiger. Het is tijd voor een andere aanpak. Maar wie begint ermee?

Volgens mij is er nu al genoeg geschreven en gefilosofeerd over het UBI. De voorbije 5 eeuwen wordt er al over nagedacht. Ook ikzelf schrijf al een hele tijd columns en blogs over het UBI. Er zijn internationaal diverse experimenten aan de gang, maar steeds beperkt, en steeds tijdelijk.

Genoeg ermee. Ik heb een tijdje geleden de knoop doorgehakt.

Ik ga, samen met enkele andere mensen, bedrijven en organisaties, een project opstarten, om het UBI in verschillende landen uit te rollen.

Een nieuwe sociale zekerheid, gebaseerd op het UBI. We kunnen uiteraard niet overal tegelijk starten. Daarvoor zijn de budgetten niet hoog genoeg in het begin, en vergeet ook niet dat we tegenstanders zullen ontmoeten op onze weg. Er zijn meer voorstanders van het status quo dan voorstanders voor verandering. Maar ooit was het individueel stemrecht ook ondenkbaar, terwijl het nu voor ons een evidentie is.

De beweging start

Eén ding weet ik zeker: grote omslagen in de maatschappij, starten met bewegingen van onderuit, bottom up. Vanuit de top wordt er tegengas gegeven, tot de druk onhoudbaar wordt.

Ik heb besloten: ik start. Hoe? Dat leg ik later nog in detail uit. Ik bereid nu alles voor. Maar ik kan het niet alleen. Dus wat ik nu wil weten: wie doet er mee? Wie steunt het project om het UBI op werkelijk grote schaal te lanceren?

Wie durft?

Laat hieronder een reactie achter!

Over de schrijver
Sven Lefeber is ondernemer, filantroop, en al jarenlang een vurig pleitbezorger van het Universeel Basisinkomen. Door zijn opleiding als econoom, heeft hij een eigen kijk ontwikkeld op economie en samenleving. Als vader van 2 dochters, denkt hij na over de toekomst van de huidige en de volgende generaties. De remedies uit de 20e eeuw volstaan volgens hem niet meer om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Marie-Jose Maltha

Door

Marie-Jose Maltha

op 4 April 2018

Ik doe natuurlijk mee! Als groot voorstander van een basisinkomen steun ik dit project voor de volle 100%!

Rik Maltha

Door

Rik Maltha

op 4 April 2018

Je kan alleen maar meedoen aan dit project. Eindelijk een initiatief wat een hele grote slaagkans heeft om armoede de wereld uit te bannen. Een basissalaris voor iedereen is naar mijn mening de enige oplossing.

Ronald Veldhuijzen
Niels Sneyders de Vogel

Door

Niels Sneyders de Vogel

op 4 April 2018

ik zie de noodzaak en doe mee !! heb tevens zeer veel buitenlandervaring

A. Slegers

Door

A. Slegers

op 4 April 2018

Goed Plan , ik hoor er graag meer over!

Anja Sneyders

Door

Anja Sneyders

op 4 April 2018

Geweldig goed idee en uiteraard doe ik mee!!

Dick Kam

Door

Dick Kam

op 4 April 2018

Wat een geweldig initiatief. Daar doe ik graag aan mee (ook al heb ik geen enkele ervaring).

Bibian Cosijn

Door

Bibian Cosijn

op 4 April 2018

Ik hoor er graag meer over, ben iig voor!!!

Bibian Cosijn

Door

Bibian Cosijn

op 4 April 2018

Ik hoor er graag meer over, ik ben iig voor!!!

Marc Bruneel

Door

Marc Bruneel

op 4 April 2018

Mooie uitdaging

Tiny Berends

Door

Tiny Berends

op 5 April 2018

Geweldig! Hoe eerder hoe beter!

Dirk Janssens

Door

Dirk Janssens

op 5 April 2018

Let's go for it!

Eric van Kleef

Door

Eric van Kleef

op 5 April 2018

Een nieuwe sociale zekerheid gebaseerd op het Universeel Basis Inkomen voor iedereen in de wereld steun ik van harte. Hoe ? Dat wordt later nog in detail uitgelegd !

Petra Martens

Door

Petra Martens

op 5 April 2018

Ik wil er graag meer over weten. Het is zeer belangrijk dat iedereen een basisinkomen heeft. Top idee!

Rony

Door

Rony

op 5 April 2018

Het principe van een universeel basisinkomen heb ik altijd al waardevol gevonden. Ik ben echt benieuwd of dit ooit echt van de grond komt. Ik hoop het wel.

cocky nuchelmans

Door

cocky nuchelmans

op 6 April 2018

basisinkomen laat mensen hun passie leven!! Ja ik ben voor!!!

Jasper Verelst

Door

Jasper Verelst

op 7 April 2018

Basisinkomen zou niet alleen armoede, maar ook criminaliteit, milieuvervuiling, corruptie en vele andere wanpraktijken de wereld uit kunnen helpen. Mijn steun heb je.

Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?