arrow_drop_up arrow_drop_down
19 februari 2018 

Interview met Sven Lefeber over het basisinkomen

Wie is Sven Lefeber?

Sven Lefeber is ondernemer, en al jarenlang gepassioneerd door het Universeel Basisinkomen.

Ik woon in de buurt van Antwerpen en ben de trotse vader van 2 dochters. Als kind doorliep ik spelenderwijs het onderwijs. Ik haalde als vanzelf goede punten. Toen ik in 1994 afstudeerde aan de universiteit ben ik bij een grote bank gaan werken.

Al snel werd ik gebeten door de microbe van de beurs, beleggen en de financiële markten. Ik heb economie gestudeerd, maar door me te verdiepen in de financiële markten, heb ik een andere visie ontwikkeld op economie, dan wat ik geleerd heb in de schoolbanken. Daar heb ik  specifieke ideeën over, anders dan de mainstream economen.

Altijd heb ik in de bank- en verzekeringswereld gewerkt, en had daar een mooie carrière kunnen maken. Ik heb dat niet gedaan, vooral omdat ik ook daar out-of-the-box dacht, en liever mijn eigen weg zocht, in plaats van de platgetreden paden te bewandelen.

De voorbije 5 jaar, heb ik in alle stilte gewerkt aan de ontwikkeling van iets unieks, gericht op de toekomst. Dat is een monnikenwerk geweest, waar ik ontelbaar veel uren in geïnvesteerd heb.

Dit had als voordeel dat ik vaak thuis werkte, waardoor ik ook veel tijd kon spenderen met mijn opgroeiende kinderen. Ik ben als vader er altijd voor hen geweest, en ik hoop dat mijn kinderen zich dit later zullen herinneren, en dat ook waarderen.

Anderzijds, de tijd die ik in het ontwikkelen van mijn concept heb gestoken, kon ik niet in de uitbouw van mijn loopbaan steken. Ik heb daar dus een prijs voor betaald, in de vorm van een opoffering, die velen er niet voor zouden over hebben.

Veel mensen, ook in mijn naaste omgeving, verklaarden me voor gek. Ik heb een mogelijke carrière laten schieten en ben doelbewust en koppig doorgegaan. Men begreep niet waar ik mee bezig was, maar ik had een visie die verder in de toekomst reikte, en waarvan vele mensen nu de vruchten kunnen gaan plukken.

Samengevat kan je me dus omschrijven als eigenwijs, koppig, iemand die out- of- the-box denkt, en ik ben een family man.

Waarom ben je met GTI-Net begonnen?

In 2014 heb ik mijn compagnon Johny Depresseux leren kennen. Vrijwel onmiddellijk bleek dat wij over veel dingen hetzelfde dachten en in dezelfde richting wilden doorgaan. Ik was al jarenlang achter de schermen aan een product aan het werken, maar had nog geen idee hoe ik dit product, eens het afgewerkt was, zou gaan verkopen. Johny had veel ervaring met netwerkmarketing en hij zocht een goed product. Ik had het product en Johny de manier om het te verkopen en zo hebben we samen de beslissing genomen om GTI-Net te starten.

Wij zien GTI-Net als een middel om onze doelen te bereiken, GTI-Net is geen doel op zich.

Met GTI-Net gaan niet alleen wij onze doelen bereiken, maar samen met ons ook heel veel andere mensen. Als we daarin slagen, dan is voor ons GTI-Net een succes.

Wat is het idee achter GTI-Net, wat is de bedoeling?

Ik ben er van overtuigd dat we aan de vooravond staan van een grote verandering in de economie. Een verandering die vergelijkbaar is met de industriële revolutie inde 19e eeuw.

Wij zijn opgevoed met het idee: hoe harder je werkt, hoe meer je kunt verdienen. Maar door de opkomst van een diensteneconomie in plaats van de industriële economie, en tegelijk de doorbraak van het internet met online verkopen en online diensten, zie je dat je minder afhankelijk wordt van het aantal uren dat je werkt. Je kunt veel meer geld verdienen zonder daar daadwerkelijk veel meer uren voor te werken.

Arbeid en inkomen worden dus van elkaar losgekoppeld.

Verder worden de vele jobs in onze industrie ofwel verhuisd naar andere landen, ofwel geautomatiseerd. Dat is een uitdaging voor onze beleidsmakers, die oude recepten aanbieden voor nieuwe uitdagingen. Het is gedoemd om te mislukken, maar slechts weinigen hebben nu al dat inzicht.

GTI-Net komt tegemoet aan deze ontwikkelingen. Je kunt een inkomen voor jezelf opbouwen dooreen team op te bouwen. Dan moet je er in het begin wel een beetje werk en tijd insteken, maar je ziet je inkomen groeien. Elke tijdeenheid extra die je er insteekt levert je meer geld op.

Bij een baan heb je een salaris, je wordt uitbetaald en de maand erop begin je weer op nul.Je moet weer je uren werken om aan het eind van de maand weer hetzelfde inkomen te krijgen. Steeds weer opnieuw, maand in, maand uit.

Een verkoper moet zijn doelstelling halen. Aan het eind van het kwartaal heeft hij dat gehaald, dan begint hij het volgende kwartaal weer op nul. Hij moet opnieuw weer zijn doelstelling halen. Hij moet misschien wel 60-70 uur per week werken om zijn doelstelling keer op keer te halen.

En als hij zijn doel iets te vaak behaalt, dan verhoogt zijn werkgever het doel, zodat hij meer moet presteren, om dezelfde bonus te kunnen ontvangen.

Dit leidt tot een steeds hogere werkdruk. Daarom zijn er ook zoveel mensen met een burn-out. De lat wordt steeds hoger gelegd en je moet steeds meer presteren. Op den duur is dit niet meer haalbaar.

GTI-Net werkt anders. Het inkomen dat je in maand 1 opbouwt, blijft doorlopen. Wat je presteert in maand 2, komt bovenop het inkomen van maand 1. Enzovoort. Je inkomen stapelt zich op, het komt maand op maand erbij. Het gaat nooit verloren, het stijgt alleen maar.

Ook als je 65 jaar wordt, dan blijft het gewoon doorgroeien. Bij GTI-Net val je niet terug op een klein pensioentje. Integendeel, jouw inkomen blijft gewoon verder doorgaan, almaar stijgend.

Ik ben er van overtuigd dat dit past in die nieuwe economie. Je bouwt alsmaar verder boven op hetgeen je al bereikt hebt. Daarvoor hoef je dus niet iedere dag en iedere week meer uren te gaan werken. Jouw inkomen zal toch blijven groeien.

Jouw inkomen kan blijven groeien, dankzij de unieke combinatie van het marketingplan, dat door Johny is bedacht, en het softwareproduct, dat door mij is ontwikkeld. Zonder Johny had ik GTI-Net niet kunnen opstarten, maar zonder mij had Johny het ook niet gekund. We hebben elkaar dus nodig om er een succes van te maken. We houden elkaar daarmee ook in evenwicht.

Wat is voor jou belangrijk in je leven? Wat is jouw doel? En wat voegt GTI-Net daaraan toe?

Die economische ontwikkeling waarover ik eerder sprak, die komt er. Of je er nu voor of tegen bent, je kunt het toch niet tegenhouden. Dus je kunt er maar beter je voordeel mee doen. Dat is wat GTI-Net mogelijk maakt.

Ik denk dat we onze fiscaliteit en sociale zekerheid ook op deze nieuwe leest moeten schoeien, en het Basisinkomen is daar heel belangrijk in. Ik ben daar een groot voorstander van. Het kan veel mensen helpen te gaan doen wat ze graag doen. Veel mensen zijn nu slaaf van hun job, ze willen iets anders doen, maar ze kunnen het niet doen. Omdat ze het niet durven of omdat ze dan de hypotheek niet meer kunnen betalen. De druk is te groot, en de angst voor verandering werkt verlammend.

Ik woon in België, een land dat aan de wereldtop staat inzake zelfmoorden en depressies. Dat is een slechte evolutie. Ik ben een sterke voorstander van het basisinkomen, maar ben er tegelijk van overtuigd dat de overheid dat niet zal invoeren, omdat de overheid er geen belang bij heeft. Zij heeft er belang bij mensen afhankelijk te houden. Een basisinkomen maakt mensen net onafhankelijk.

Daarom wil ik aan al onze members de mogelijkheid geven om voor zichzelf zo’n basisinkomen op te bouwen. In netwerkmarketing heet dat dan “passief inkomen” maar bij de meeste MLM bedrijven is dat verre van passief, omdat je ook daar maandelijkse targets moet behalen. Bij GTI-Net is dat niet het geval. Natuurlijk moet je er wel iets voor doen, maar die kleine inspanning levert een enorme beloning op.

Wanneer wij als privé bedrijf kunnen aantonen dat een basisinkomen haalbaar is, dan kunnen wij op onze manier ook voor een maatschappelijke omwenteling zorgen. Ik zie dit dus wel als iets heel groots.

Om te antwoorden op jouw vraag: mijn persoonlijke doel, is niet iets wat ik voor mezelf wil. Mijn doel is eigenlijk om de maatschappelijke omwenteling waar we voor staan tegemoet te treden en daar op een positieve manier iets aan toe voegen. Niet via de politiek, maar via mijn bedrijf.

Ik wil mijn kinderen voorbereiden op alle veranderingen die er aankomen. Ik ben ervan overtuigd dat de loopbaan en het professionele leven van mijn kinderen er heel anders zal uit zien als dat van mijn generatie of die van mijn ouders of grootouders.

En ik wil dat niet alleen doen voor mijn naasten maar voor zoveel mogelijk mensen. Er is een heel grote opdracht voor mij in het inspireren van mensen om anders te kijken naar werk, naar geld verdienen. Anders kijken naar de functie van geld in de economie, een beetje zoals Goed in Geld doet. Op dat vlak lopen onze visies parallel. Geld is niet vies, maar ook geen doel op zich. Geld is een middel om een doel te bereiken. Ik wil mensen laten nadenken over hun doel en hen helpen om hun doel te bereiken.

Wat is jouw slogan of missie?

Mijn persoonlijke drive is: ik wil bewijzen dat het kan. Een basisinkomen voor iedereen.

basisinkomenTegelijk wil ik aan iedereen die me ooit bekritiseerd heeft, tonen dat ik toch gelijk had, om door te zetten, gedurende al die jaren.

Thomas Edison heeft de gloeilamp ontwikkeld na 10.000 proeven. De meesten zouden er de brui aan geven na 10 mislukte pogingen, en sommigen zouden doorgaan tot 100. Maar enkel Edison ging door tot het eindelijk lukte, na 10.000 pogingen.

Uiteindelijk heeft zijn uitvinding de wereld veranderd. Men beschouwt hem nu als een doorzetter, maar destijds zei men dat hij een koppigaard was. Hij kon er maar beter mee ophouden.

Zowel Johny als ikzelf, hebben jarenlang gezocht naar een concept dat de wereld kan veranderen. Maar pas toen we elkaar ontmoetten, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Niet meteen, want dit heeft ook nog eens 2 jaar geduurd, voor we op het punt kwamen waar we nu staan.

Mijn boodschap aan jullie lezers is dan ook:

“A quitter never wins and a winner never quits”.

Als jij een doel voor ogen hebt, dan kan je het bereiken, ook al weet je soms niet hoe of wanneer. Laat je niet van de wijs brengen bij een tegenslag of bij kritiek van buitenaf. Als je doorzet, dan valt alles vroeg of laat wel op zijn plaats.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die dit bedrijf ook jou kan bieden? Vul da HIER even je gegevens in.

 

Interview: Marie-Jose Maltha

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, ondernemer en trainer in hart en nieren. Ik help je meer met je geld te doen dan je nu voor mogelijk houdt, zodat je een leven leeft waar je blij van wordt en niet langer zorgen over geld ervaart. Geld geeft je de mogelijkheid de keuzes te maken die belangrijk zijn voor jou! Mijn specialiteit is geld verdienen en laten groeien om vrijheid te ervaren en geen geld stress. Mijn expertise deel ik graag met jou!
bas

Door

bas

op 5 January 2019

ik ben benieuwd, vast bedankt voor bovnstaand interview met vriendelijke groet Bas van Rooij

Marie-Jose Maltha

Door

Marie-Jose Maltha

op 7 January 2019

Hallo Bas, Als je meer wilt weten hierover, neem dan gerust contact met me op! Ik vertel je er graag meer over. Fijne dag, Marie-Jose

michel

Door

michel

op 10 March 2019

Wat ik denk over een basis inkomen is dat welke regering dan ook,zich meer humaan moet opstellen. Geef elke inwoner vanaf 18 jaar een basis inkomen, En dan kan het sociale stelsel vervallen. Vereenvoudig het belasting stelsel,zorgstelsel, Als zo,n Humane stelsel van toepassing zijn. Dan is er b.v geen werkeloosheid ,geen te korte in gezondheidszorg .Iedereen die in Nederland en boven het basisinkomen verdiend,betaald daar dan belasting over. de grote bedrijven in Nederland gaan een hoger belastingtarief betalen. Zo moet het er uit gaan zien.

Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?