arrow_drop_up arrow_drop_down
26 februari 2018 

Basisinkomen 5: Universeel basisinkomen onvermijdelijk?

Universeel Basisinkomen: onvermijdelijk op termijn?

Ik wil deze keer mijn blog graag beginnen met enkele citaten:

“We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.” Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring

“Everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food, clothing, housing and medical care and necessary social services” Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

“Of we er nu voor of tegen zijn, het basisinkomen is een noodzakelijkheid. Het maakt een essentieel deel uit van een poging om het kapitalisme te civiliseren.” Yanis Varoufakis

De Founding Fathers van de Verenigde Staten schreven in 1776 al dat iedereen evenveel recht heeft op Leven, Vrijheid en het Streven naar Geluk.

In de 2 eeuwen die volgden, kende de VS een enorme welvaartsgroei, net zoals de Founding Fathers voor ogen hadden.

Sinds de laatste 40 jaar zouden ze zich echter omdraaien in hun graf, want de VS is in sneltreinvaart een ontwikkelingsland aan het worden, met enorm veel sociale achterstand. Wall Street, Hollywood en Disneyland zijn maar een dun laagje chroom over een dikke, roestige laag van armoede.

De Verenigde Naties schreven in 1948 al dat ieder mens op aarde recht heeft een bepaalde levensstandaard, inclusief voeding, kleding, huisvesting. Maar 3 miljard mensen op aarde zitten nog heel ver onder deze levensstandaard, dus wat hebben we met zijn allen eigenlijk bereikt in die 70 jaar?

Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën en economieprofessor, verklaarde op een lezing in mei 2016 dat volgens hem, het Universele Basisinkomen een noodzaak is, om uit de negatieve spiraal te komen waarin we de voorbije 40 jaar zijn beland.

Zijn de Westerse landen ziek?

Zowat alle Westerse landen zijn in hetzelfde bedje ziek. Ook België en Nederland. Onze welvaartsstaat is uitgevonden in de jaren ’50, toen er nog een hoge economische groei was, en een zeer jonge bevolking die zelf ook flink groeide. Anno 2017 komt de vergrijzing als een sneltrein op ons af, worden we geconfronteerd met allerlei andere maatschappelijke omwentelingen, en proberen we nog steeds om oplossingen uit de 20ste eeuw aan te brengen voor problemen uit de 21ste eeuw.

Hoewel ik niet altijd een fan ben van Varoufakis, heeft hij in die bewuste toespraak wel enkele terechte punten aangehaald. Er zijn in deze eeuw enkele nieuwe uitdagingen opgedoken, die ook nieuwe oplossingen vereisen.

Basisinkomen voor Goed in GeldTechnologische vooruitgang is daar één van. Sinds de Industriële Revolutie, vreesde men dat machines het werk zouden overnemen van arbeiders, wat zou leiden tot massale werkloosheid. Het tegendeel was waar: de automatisering zorgde voor een enorme groei van efficiëntie en productiviteit, maar creëerde tegelijk ook nieuwe jobs, waardoor de totale tewerkstelling zelfs steeg. In die mate zelfs, dat toen in de jaren ’60 de vrouwen ook buitenhuis gingen werken, de arbeidsmarkt deze instroom vrijwel moeiteloos kon absorberen.

De laatste jaren zien we dat technologie bepaalde jobs overbodig maakt, maar dat daar geen nieuwe jobs tegenover staan. Per saldo verdwijnen er jobs. Tegelijk blijven bedrijven winst maken. Wordt het geen tijd om de relatie tussen arbeid en inkomen eens opnieuw te bekijken?

Een ander belangrijk punt is het feit dat we zijn blijven vastzitten in de links-rechts tegenstellingen. Links is vooral tegenstander van het Universeel Basisinkomen, omdat rechtse economen dit voorstel oorspronkelijk hebben gelanceerd. (zie mijn vorige blog).

Argumenten voor en tegen

Ik lees argumenten voor en tegen. Waar voorstanders vooral verwijzen naar de experimenten uit het verleden, beperken de tegenstanders zich vooral tot emotionele argumenten.Basisinkomen voor Goed in Geld door Sven Lefeber

Kan ook niet anders, want het huidige systeem, is ook failliet, en wordt nog in leven gehouden door centrale banken die er iedere maand miljarden in pompen.

Objectieve argumenten voor het status-quo zijn er dus ook niet. Waarom dan nog blijven denken in “links of rechts”?

Tijd dus voor iets anders, tijd voor ….. het Universeel Basisinkomen?

Lees ook het interview met Sven Lefeber

Over de schrijver
Sven Lefeber is ondernemer, filantroop, en al jarenlang een vurig pleitbezorger van het Universeel Basisinkomen. Door zijn opleiding als econoom, heeft hij een eigen kijk ontwikkeld op economie en samenleving. Als vader van 2 dochters, denkt hij na over de toekomst van de huidige en de volgende generaties. De remedies uit de 20e eeuw volstaan volgens hem niet meer om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?