arrow_drop_up arrow_drop_down

De ontmoeting van Bas en Marie-Jose over de rat-race

Zit jij opgesloten in een gouden kooi?

Een paar weken geleden had ik een ontmoeting met een man van een jaar of vijfendertig. Laten we hem Bas noemen. Bas heeft een universitaire studie gedaan en heeft nu een uitstekende baan in het bedrijfsleven. Hij werkt bij een multinational en een groot gedeelte van het jaar reist hij voor zijn werk de wereld rond.

De laatste paar jaar is Bas flink opgeklommen en de ontslaggolf binnen het bedrijf waar hij werkt ging aan hem voorbij, Bas maakte promotie. Intussen is hij ook niet meer single, maar heeft een vrouw en een paar kindjes.

Samen wonen ze in een leuk huis en natuurlijk hebben ze allebei een auto en gaan ze minimaal 2 keer per jaar op vakantie. Bas heeft het zogezegd ‘goed voor elkaar’.

Bas vertelt vol enthousiasme over zijn werk, zijn doelen en zijn reizen. Ook vertelt hij hoe blij hij is met zijn vrouw. Een beetje beschaamd zegt hij dat ze eigenlijk een heel traditioneel huwelijk hebben. Hij is altijd aan het werk, zij regelt alles voor het thuisfront. “Zonder haar zou ik dit niet kunnen doen”, zo zegt hij. “Zij regelt alles: huis, tuin, kinderen halen en brengen van school, van sport, van de club. Zij regelt de boodschappen, het huisvuil, maar ook de verzekeringen en geldzaken. Eigenlijk doet zij alles.”

Hoe lang wil je doen wat je nu doet?

“Wat zou je doen als zij er schoon genoeg van heeft en ook weer aan het werk wil? Wat zou je doen als je over een paar jaar geen zin meer Ontsnappen uit de rat-racehebt in dit hoge tempo met reizen door verschillende tijdzones? Wat zou je doen?”

“Wil je dit doen tot je pensioen? Wil je nog hogerop? Is dit wat het is?”

Bas slaakt een diepe zucht. “De laatste tijd denk ik daar steeds vaker over na. Ik heb met mijn vrouw afgesproken dat ik stop als zij er genoeg van heeft. Ik stop ook als ik het zelf niet leuk meer vind. Dat heb ik mezelf voorgenomen. Soms merk ik dat ik genoeg krijg van het reizen, van de hotelkamers. Zeker nu de kinderen wat groter worden, wil ik meer thuis zijn.

Ik realiseer me dat ik in een Gouden Kooi ben beland.”

 

De Gouden Kooi

Bas vertelt dat hij om zich heen kijkt naar banen waarbij hij meer thuis zal zijn. Hij zegt er direct achteraan dat het dan een grote financiële aderlating wordt.

We realiseren ons vaak niet hoe gewend we raken aan onze levensstandaard. Huis, auto, vakantie, alle uitgaven worden als vanzelf aangepast aan onze inkomsten. Je raakt eraan gewend en leeft ernaar.

Opeens realiseer je je dat je steeds meer en steeds harder moet. Je bent beland in de Gouden Kooi. Gevangen in je eigen leven. Gevangen in je eigen luxe.

De deur gaat open

Gelukkig heeft iedere kooi een deurtje, ook een gouden kooi.

Er is altijd een weg die bij jou past, bij jou en je gezin. Te vaak zien we mensen die zich volledig kapot lopen in hun carrière drang. Huwelijken die uit elkaar spatten, relaties die van elkaar vervreemden. Bezit dat steeds belangrijker wordt en wordt gezien als geluk. Succes hangt dan af van bezit en de hoeveelheid geld. Hoe triest is dat!? De rat-race in optima forma.

Zo niet Bas. Hij is heel realistisch en staat met beide benen stevig op de grond. Hij laat zich niet leiden door zijn bezit en zijn status wordt er niet door bepaald. Zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde hangen niet aan zijn baan maar aan wie hij is. Een verademing om hem te horen vertellen! Zo nuchter! Hij gaat wel iets anders doen als hij eraan toe is.

Wat wil jij?

Bas heeft geen zin in een Gouden Kooi, maar wil vliegen waar hij wil.

Wat wil jij?

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie zou willen plaatsen. Wat vind jij van de rat-race? Hoe kijk jij er tegen aan?

Wil je liever een afspraak met me maken? Dat kan, neem dan contact met me op.

 

 

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?