arrow_drop_up arrow_drop_down
26 februari 2018 

Dit viel ons op...arbeidsmigranten

Buitenlandse werknemer verdringt niet zijn Nederlandse collega

De komst van arbeidsmigranten leidt op dit moment nauwelijks tot verdringing van Nederlandse werknemers. In Nederland is een groot tekort aan koks, waardoor restaurants genoodzaakt zijn om personeel uit Spanje te halen.

Het aanbod van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt groeit momenteel niet sterker dan de vraag naar werknemers.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers in sectoren waar veel concurrentie is geweest van arbeidsmigranten niet massaal zijn uitgestroomd naar werkloosheid of inactiviteit.

De meesten zijn tien jaar later nog steeds aan het werk, vaak als werknemers in dezelfde of in een andere sector. Verder blijkt dat arbeidsmigranten in sectoren zoals de bouw, groothandel, detailhandel en industrie gemiddeld rond de 5% ligt. In de landbouw, visserij en uitzendbranche ligt het aandeel veel hoger, zo’n 30%.

Verschillende sectoren in ons land hebben te maken met een tekort aan personeel, maar het is niet zo dat er massaal arbeidsmigranten zijn aangenomen.

CNV

Het CNV wil een rem op de komst van arbeidsmigranten, omdat er 1,2 miljoen mensen langs de kant staan, die zo aan het werk kunnen. Het CNV stelt dat we die mensen kunnen opleiden tot bijvoorbeeld koks, omdat daar een groot tekort aan is.

De vraag is dan, wie wil dat betalen en het is natuurlijk onzin, omdat die mensen die thuis zitten helemaal geen koks zijn of willen worden.

Bedrijven halen pas buitenlandse werknemers in huis als ze echt niet anders kunnen. Het gaat alleen om de goede vakman. De werkgever krijgt te maken met een enorme administratieve rompslomp en het kost heel veel geld.

Daar boven op komen nog eens de kosten van gezinshereniging en huisvesting. Dat gaat oplopen tot duizenden euro’s per werknemer.

OTTO

Ook uitzendbureau OTTO, specialist in het werven en plaatsen van buitenlandse uitzendkrachten stelt dat er alleen arbeidsmigranten aangezocht worden als er echt geen gekwalificeerde mensen te vinden zijn.

Het vinden van de juiste buitenlandse werknemer is bovendien ook nog een klus. De arbeidsmigrant staat zeker niet te popelen om naar Nederland te komen.

De voorkeur gaat echt uit naar Duitsland, Engeland en de drie Scandinavische landen.

De lonen liggen daar aanzienlijk hoger.

 

Wat vind jij van arbeidsmigranten? Deel je mening door een reactie te plaatsen.

Over de schrijver
Rik is samen met Marie-Jose oprichter en eigenaar van Goed in Geld. Rik is groot voorstander van een passief inkomen en een basisinkomen. Ook is Rik gebeten door de microbe van blockchain en cryptocurrency. Samen met Marie-Jose helpt hij zoveel mogelijk mensen naar een basis- en passief inkomen.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?