arrow_drop_up arrow_drop_down

Opgeleid voor werkloosheid

Studeren en werken voor geld of uit passie?

SEO Economisch Onderzoek heeft voor de twintigste keer de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden onderzocht in opdracht van Elsevier. 2.759 Academici en 2.714 hbo-ers werden door middel van een online vragenlijst ondervraagd. In 2013-2014 studeerden zij af aan 116 verschillende opleidingen. De ene studierichting geeft veel meer kans op een inkomen dan een andere.

Wat is belangrijk?

Verschil in inkomen

Er zijn grote verschillen te zien in het inkomen van afgestudeerden. Neem nu bijvoorbeeld een afgestudeerde in tandheelkunde. Anderhalf jaar na het afstuderen is het salaris gemiddeld zo’n 6.025 euro bruto per maand. Veel groei zit er in het salaris van een tandarts in de praktijk niet in. Een ervaren tandarts verdient niet veel meer.

Er zijn ook richtingen die heel wat minder inkomen opleveren. Ben je bijvoorbeeld afgestudeerd aan de kunstacademie en heb je de studie creatieve therapie of theater en dans gedaan, dan verdien je als starter heel wat minder. Het gemiddelde inkomen is dan 1.325 tot 1.525 euro bruto per maand.

Studiekeuze op basis van inkomen of niet?

Steeds weer gaan er geluiden op om studenten ervan te weerhouden studies te gaan volgen die weinig kans bieden op een inkomen. Onlangs werd er weer geroepen om geen toegang te geven tot studies die opleiden voor de werkloosheid.

Enerzijds kun je zeggen dat daar veel voor te zeggen valt.

Anderzijds…

Ik vind het een enorme verarming van je leven om studies en banen te accepteren waar je niet met hart en ziel achter staat. Naar mijn mening is dat niet meer van deze tijd. Je verloochent jezelf.

Neem een student die enorm creatief is en heel zeker is van zijn toekomst als kunstenaar. Moet je dat aan de kant schuiven omdat het niet betaalt op de arbeidsmarkt?

Let wel: ik zeg niet dat je een studie moet gaan doen waarbij je zeker weet dat je geen inkomen daaruit krijgt en dan een beroep doen op een uitkering. Nee, ik vind dat we hierover anders moeten gaan denken.

Gevolg driehoek studie – arbeid – inkomen

We zouden de driehoek beter eens kunnen loslaten en inzien dat de maatschappij aan het veranderen is.

Te veel mensen hebben werk waar ze iedere dag met tegenzin en spanning naar toegaan. Waarom zou je in je leven zoveel uren besteden aan iets waar je hart niet ligt?

Zonde van je tijd! Zonde van je leven!

Draai het eens 180 graden om.

Als je nu eens zou kiezen voor die studie of die baan waar jij heel blij van wordt en toch voldoende inkomen zou hebben? Zou dat verschil uitmaken voor je? Dit betekent een geheel andere manier van denken. Een ontwikkeling die heel veel nieuwe wegen opent.

Geen werkstress, geen werkdruk, geen burn-out

Doen waar je blij van wordt en toch genoeg geld verdienen.

Het is allemaal mogelijk, het vereist dat je buiten de paden durft te lopen. Het vereist dat jij ‘out of the box’ durft te denken en mogelijkheden durft te zien en te omarmen.

In onze veranderende maatschappij zijn steeds meer mogelijkheden en kansen om op andere manieren ons inkomen te verdienen.

Het is zeker mogelijk een studie te doen in een richting die jij zelf wilt, vervolgens na je afstuderen in die gekozen richting werkzaam te zijn en genoeg inkomen te genereren uit andere bronnen om te kunnen doen wat je wilt doen.

Loslaten van schijnzekerheid

Daarnaast speelt voor veel mensen nog iets anders mee in het bepalen van hun keuze. Zij maken keuzes op basis van zekerheid van inkomen. Maar is dat er nog?

Veel, heel veel mensen zoeken zekerheid. Zekerheid van inkomen, zekerheid in het leven. Maar is er wel echte zekerheid?

Het is een schijnzekerheid! Niemand is meer zeker van zijn baan en zeker van zijn inkomen. Dat is de realiteit. We kunnen beter stoppen met vasthouden aan oude waarden en ondertussen roepen, ongelukkig zijn, protesteren en demonstreren. Inmiddels zijn we kampioenen geworden in zeggen wat we niet willen.

We zouden beter af zijn door te accepteren dat tijden veranderen en onze weg zoeken in deze nieuwe economie. Het leven wordt zoveel mooier en waardevoller als je kunt doen waar je goed in bent, waar je blij van wordt.

Leef je Passie!

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?