arrow_drop_up arrow_drop_down

Deze week waren we uitgenodigd door vrienden en het was een belevenis op zich. In Alcobaça is het mannenklooster (ik schreef er eerder over) en hier vlakbij, even buiten Alcobaça, vind je het ‘Mosteiro de Santa Maria de Cós’. Dis is een Cisterciënzer klooster, een vrouwen klooster uit de 12e eeuw. Van buiten verwaarloosd, van binnen prachtig.

Waar bij ons in het Brabantse land de Katholieke kerk uitblinkt in steeds strakkere regels en het lijkt of de kerk enkel nog uit verboden bestaat zijn er echt wel verschillen met Portugal. Ik had verwacht dat het hier ook zo strak en streng zou zijn, maar hier is het heel erg afhankelijk van de priesters zelf.

Er gaan geruchten dat er een geheim gangenstelsel ondergronds is tussen beiden kloosters, maar niemand kan het bevestigen of ontkennen.

In dit klooster zijn we uitgenodigd om de Scouting ceremonie bij te wonen. Het dochtertje van onze vrienden hier is lid van de Scouting die hier in het klooster haar vaste plek heeft.

In de kerk van het klooster vindt de jaarlijkse openingsceremonie plaats. Een prachtige ceremonie waar we met plezier bij aanwezig zijn. In Portugal zijn er 2 stromingen in de Scouting, 1 via de kerk en 1 los van de kerk.

Het klooster vertelt veel verhalen

Het klooster is toegankelijk voor publiek en we krijgen een rondleiding (deel 1) door een Portugees die met heel veel kennis en liefde vertelt en laat zien. De gebruikte materialen zijn alleen al een verhaal op zich.

Het klooster diende een rijke uitstraling te hebben, maar helaas was daar geen geld voor. Er is gebruik gemaakt van heel speciale technieken om met goedkope materialen een dure uitstraling te krijgen.

Zo laat onze gids ons zien dat dat wat marmer lijkt, geen marmer is, maar bewerkt hout. Zo prachtig zag ik dit niet eerder! Ook het goud is zo mooi! Maar…. Het is slechts een heel erg dun laagje goud over hout geplaatst.

De rijke schilderingen op de plafonds zijn op hout geschilderd. Dit soort gebouwen zijn vochtig en daar waar vocht is, is ook schimmel. Schilderingen op een stenen plafond zouden hierdoor lelijk worden, maar ook (en dat was nog belangrijker) het zou gevaarlijk zijn doordat het door de schimmel en het vocht zo zwaar zou worden dat het naar beneden zou vallen.

Een Portugese gids met veel liefde voor zijn land

Onze gids vertelt vol liefde over ‘zijn’ klooster. In de sacristie zijn alle wanden versierd met voorstellingen gevat in tegeltjes zoals je dat hier vaak ziet. Wij zijn met stomheid geslagen over de verhalen achter de voorstellingen.

Zo is er een afbeelding van een persoon die geen man en geen vrouw is. Waarom dit zo gemaakt is weet niemand, maar de verhalen gaan dat het een mannenafbeelding zou moeten zijn, maar dat de vrouwen in het klooster een vrouw wilden zien.

Dan de symmetrie, 2 ramen, 2 wasbekkens, alles 2, behalve de deur. Daarom is er een tweede deur in een afbeelding met tegels gemaakt. Puur en alleen vanwege de symmetrie.

Bij elke afbeelding, in elke ruimte krijgen we een verhaal zo levendig dat we ons in de 12e eeuw wanen. We zien het gewoon voor ons, zo prachtig kan deze man vertellen.

Geschiedenislessen

Als de geschiedenis lessen op school vroeger zo verteld waren, had ik er meer van onthouden. Rik daarentegen had zo’n leraar en heeft daar niet alleen een enorme kennis aan overgehouden, maar ook een grote interesse in geschiedenis. En zo vergroot ik  mijn geschiedenis kennis alsnog.

Er zijn zoveel ruimtes en zoveel verhalen, we kiezen ervoor de rondleiding in tweeën te delen.
Met een hoofd vol verhalen gaan we weer richting ons huis. Vandaag was onze geschiedenis dag.

Veel doen met weinig geld en middelen

Ik realiseer me dat dit klooster een voorbeeld is van hoe je met weinig veel kunt realiseren. Prachtige parallel met ons werk waarin we met weinig tijd en middelen grote resultaten kunnen behalen, het kenmerk van netwerkmarketing.

Telkens weer word ik stil van de vele mooie dingen die ik hoor, zie en mee maak.
Dit is genieten, dit is geluk!

Het mooie van mijn vak is dat ik dit geluk met iedereen kan delen. Het is voor iedereen, echt iedereen, mogelijk dromen waar te maken. Net zoals wij dat doen. Nog mooier vind ik dat ik mijn kennis en kunde kan inzetten om mensen te helpen hùn leven te veranderen en een passief inkomen te gaan genereren.

Is het iets voor jou om ook je leven dat zetje te geven, laten we dan online koffie drinken. Dan kijken we wat voor jou de beste weg is. Bel of mail me om die afspraak te maken.

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?