arrow_drop_up arrow_drop_down
22 februari 2018 

Mindset naar 'Go with the Flow' 2

Wat is dat ‘In de Flow zijn’?

Je bent in de ‘Flow’ als je kunt zijn wie je echt bent en je helemaal gelukkig voelt. Als je jouw potentieel helemaal kunt benutten en jij je ten volle kunt ontplooien. Als je niet gestoord wordt door allerlei patronen uit je verleden, maar spontaan creatief bent, zonder belemmerende gedachten.

Hoe kom je in de Flow? En vooral: hoe blijf je in de Flow? Vragen, waar we in deze blogs antwoorden op gaan geven.

Kinderen en Flow

Als je naar kinderen, vooral kleine kinderen, kijkt dan zie je dat ze nergens door gehinderd worden. Ze spelen en fantaseren er op los. Kinderen en mindsetOok zijn ze niet geremd. Vaak zijn ze intens gelukkig en gaan volledig op in hun spel.  Kinderen zijn vaak in de Flow.

Maar kinderen worden groter en dan gebeurt er iets.

Het kind krijgt indrukken van ouders, omgeving, school, sport, opvang en ga zo maar door.

Er wordt wenselijk gedrag aangeleerd, sommig gedrag van het kind blijkt te moeten veranderen. Er moet aangepast worden. Het kind leert wie het ‘IK’ is. Het gaat zichzelf zien als een losstaand individu. Als een persoontje apart van de wereld om hem heen.

Structuren om te overleven

Structuren zijn nodig om te overleven en je staande te houden in onze maatschappij. Natuurlijk, het is handig als je kind tafelmanieren en omgangsmanieren leert. Het is wel zo prettig als het kind leert dat je niet alles kunt zeggen, dat je waarden, normen en respect voor een ander leert. Het is ook handig om te leren schrijven, lezen en rekenen en zo meer. Minder handig is het dat het kind steeds minder zichzelf mag zijn.

Ons onderwijs is gericht op prestatie en liefst zo hoog mogelijk scoren in cijfers.

Arbeidsvakken zijn ondergeschikt, leren en presteren staat voorop. Alles is gericht op prestatie, niet op gelukkig zijn met jezelf. Let wel, ik vind dat er niks mis is met presteren. Ik vind het wel verkeerd dat dit belangrijker zou zijn dan geluk, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen in je eigen persoontje.

Wij leren onze kinderen niet dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze waardevol zijn met hun eigen unieke karakter. We leren ze niet evenwichtig te worden, we leren ze niet in balans te blijven. We leren ze geen zelfvertrouwen in wie en wat ze zijn.

Wij, nu volwassen, zitten met de gebakken peren. Boordevol structuren, aannames en conditioneringen die onze Flow in de weg staan.

Grote verschillen

Hoe komt dat toch dat de een ogenschijnlijk als vanzelf zijn dromen waarmaakt en een leven leidt om jaloers op te zijn. Terwijl de ander zich een slag in de rondte werkt en geen stap dichter bij zijn doel komt. Telkens als hij denkt er te komen, gebeurt er weer iets waardoor hij weer opnieuw kan beginnen.

Wat is dat toch? Is het een verschil in opleiding? Verschil in intelligentie? Heeft het met doorzettingsvermogen te maken? Hoe kan het toch dat iemand die amper de basisschool heeft afgemaakt zoveel succesvoller kan zijn dan iemand die zijn universitaire opleiding heeft afgerond? Waarom lijkt het zo’n willekeur?Mindset

Het is absoluut geen willekeur, gelukkig maar. En ja, jij hebt er zelf invloed op.
Als jij alsmaar hetzelfde blijft doen, blijf je steeds weer hetzelfde resultaat krijgen!

Dat betekent dat je kunt blijven ‘doorzetten’ maar dat je geen steek verder komt als je niets gaat veranderen. Alles begint bij jezelf, hoe lastig dat ook lijkt en hoe vervelend het ook klinkt. Alles begint bij jezelf. Bij jou en ook bij mij. Bij iedereen.

Daarom komen veel mensen steeds weer dezelfde obstakels tegen! Steeds weer hetzelfde doen betekent steeds weer dezelfde obstakels tegenkomen.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat je dit kunt doorbreken. Iedereen kan veranderingen aanbrengen en vanuit de Flow gaan leven en werken.

Ik houd van visualiseren en ik ga je dit uitleggen aan de hand van een ui.

Stel je een ui voor. Een grote ui. De buitenkant is wat vuil en vlekkerig. De buitenste schil ziet er niet zo fraai en fris uit. Ga nu de buitenste schil verwijderen, dat ziet er al iets beter uit. Je kunt schil voor schil eraf halen (Alle belemmerende structuren) en zult uiteindelijk een mooie glanzende kern overhouden. Onbeschadigd en bijna transparant: Jij bent de unieke kern. Vrij van rommel en vuil en beschadigingen. Jij bent uniek, jij bent JIJ.

Met jouw mindset aan de slag? Vraag naar je mogelijkheden!

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?