arrow_drop_up arrow_drop_down
21 februari 2018 

Mindset naar 'Go with the Flow'

Mindset: het is een proces

We zitten met ons gezin aan tafel en ik kijk de kring eens rond. Ineens voel ik een golf van dankbaarheid. Alle kinderen hebben zich kunnen ontplooien en doen wat ze willen doen.

Nooit hebben we ze hun keuze afgeraden, nooit hebben we gezegd: “daar kun je de kost niet mee verdienen.”

Wat meegespeeld heeft is dat ik mijn keuzes niet mocht maken. Naar het gymnasium mocht nog net, maar verder studeren was er niet bij.

Ik heb mijn weg gezocht zonder steun van ouders, sterker nog, ze keerden zich van me af. Toch heeft juist die ervaring mij doen komen waar ik vandaag de dag ben.

Ook was het bij ons thuis gebruikelijk dat mijn geld, verdiend met weekend- en vakantiebaantjes, opgeëist werd door moeders omdat ze geld nodig had.

(Mijn vader had een zeer goede baan, waar ze het geld aan uitgaven heb ik nooit begrepen). Ook dit feit heeft mijn zicht op geld lange tijd bepaalt. Zonder dat ik daar erg in had.

In mijn systeem hebben deze ervaringen zich genesteld en door de jaren heen verankerd. Jarenlang voelde ik mij ‘minder dan een ander’ en was ervan overtuigd dat je hard moest werken om geld te verdienen.

Niet vechten en doorzetten, geen succes. Inmiddels weet ik dat het zo niet werkt!

In plaats van studeren aan de universiteit werden het opleidingen, trainingen en cursussen waarmee ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling werkte.

Ondertussen had ik het ondernemerschap ontdekt en vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Het begint al bij de baby

Ieder kindje dat geboren wordt is puur. Gaandeweg nestelen zich allerlei patronen en structuren in het kindje. Sommige zijn heel nuttig.

Het is praktisch om uit te kijken als je de straat oversteekt. Duidelijk dat je de pijn van een aanrijding wilt vermijden. Beter eerst stilstaan dan direct oversteken.

Mindset patronen vanaf baby

Maar als jij je talenten wilt ontwikkelen en groeien en bloeien is het niet zo handig om altijd heel lang stil te staan totdat alle mogelijke risico’s vermeden zijn. Dan is de angst voor een confrontatie een belemmering.

Naast de input van onze ouders, zijn er de leraren op school, de sportclub, de vereniging, de cultuur waarin we leven en ga zo maar door. Alles levert een ervaring, een patroon, een structuur.

Het wordt een hele bol van karaktereigenschappen en patronen die we samen zien als ons karakter.

Maar niet alles is karakter, veel is ook ingeprent en aangeleerd. Daar begint je mindset…

 

Een doel hebben is niet genoeg

Je hebt je doel vast voor ogen en toch… Je begrijpt er niets van, het is net of het niet mag lukken. Telkens weer gebeurt er iets waardoor je doel weer ver weg lijkt. Herken je dat?

Je weet wat je doel is maar je doelen bereiken is minder gemakkelijk dan het lijkt. Dit heeft niets te maken met doorzettingsvermogen!

Dit heeft alles te maken met jouw structuren en patronen. Met jouw conditionering.

Het mooie is dat je kunt leren om dit aan te pakken en aan te passen, zodat je WEL je doelen bereikt.

Meer lezen over mindset

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha en na jarenlang gewerkt te hebben als ondernemer en trainer ging het roer om. De laatste jaren gebeurde er zoveel in mijn leven dat ik even pas op de plaats heb gemaakt. Toen wist ik het zeker: mijn ervaring, kennis en kunde geven mij een nieuwe uitdaging. Intuïtieve Rouw Begeleiding. Er is meer dan rouw... Ik kan dit doen omdat ik inmiddels inkomen uit diverse bronnen heb opgebouwd. Een vereiste om de tijd en rust te hebben mijn nieuwe werk op te bouwen op een manier waar ik blij van word. Vanuit het hart.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?