arrow_drop_up arrow_drop_down
21 februari 2018 

Mindset naar 'Go with the Flow'

Mindset: het is een proces

We zitten met ons gezin aan tafel en ik kijk de kring eens rond. Ineens voel ik een golf van dankbaarheid. Alle kinderen hebben zich kunnen ontplooien en doen wat ze willen doen.

Nooit hebben we ze hun keuze afgeraden, nooit hebben we gezegd: “daar kun je de kost niet mee verdienen.”

Wat meegespeeld heeft is dat ik mijn keuzes niet mocht maken. Naar het gymnasium mocht nog net, maar verder studeren was er niet bij.

Ik heb mijn weg gezocht zonder steun van ouders, sterker nog, ze keerden zich van me af. Toch heeft juist die ervaring mij doen komen waar ik vandaag de dag ben.

Ook was het bij ons thuis gebruikelijk dat mijn geld, verdiend met weekend- en vakantiebaantjes, opgeëist werd door moeders omdat ze geld nodig had.

(Mijn vader had een zeer goede baan, waar ze het geld aan uitgaven heb ik nooit begrepen). Ook dit feit heeft mijn zicht op geld lange tijd bepaalt. Zonder dat ik daar erg in had.

In mijn systeem hebben deze ervaringen zich genesteld en door de jaren heen verankerd. Jarenlang voelde ik mij ‘minder dan een ander’ en was ervan overtuigd dat je hard moest werken om geld te verdienen.

Niet vechten en doorzetten, geen succes. Inmiddels weet ik dat het zo niet werkt!

In plaats van studeren aan de universiteit werden het opleidingen, trainingen en cursussen waarmee ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling werkte.

Ondertussen had ik het ondernemerschap ontdekt en vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Het begint al bij de baby

Ieder kindje dat geboren wordt is puur. Gaandeweg nestelen zich allerlei patronen en structuren in het kindje. Sommige zijn heel nuttig.

Het is praktisch om uit te kijken als je de straat oversteekt. Duidelijk dat je de pijn van een aanrijding wilt vermijden. Beter eerst stilstaan dan direct oversteken.

Mindset patronen vanaf baby

Maar als jij je talenten wilt ontwikkelen en groeien en bloeien is het niet zo handig om altijd heel lang stil te staan totdat alle mogelijke risico’s vermeden zijn. Dan is de angst voor een confrontatie een belemmering.

Naast de input van onze ouders, zijn er de leraren op school, de sportclub, de vereniging, de cultuur waarin we leven en ga zo maar door. Alles levert een ervaring, een patroon, een structuur.

Het wordt een hele bol van karaktereigenschappen en patronen die we samen zien als ons karakter.

Maar niet alles is karakter, veel is ook ingeprent en aangeleerd. Daar begint je mindset…

 

Een doel hebben is niet genoeg

Je hebt je doel vast voor ogen en toch… Je begrijpt er niets van, het is net of het niet mag lukken. Telkens weer gebeurt er iets waardoor je doel weer ver weg lijkt. Herken je dat?

Je weet wat je doel is maar je doelen bereiken is minder gemakkelijk dan het lijkt. Dit heeft niets te maken met doorzettingsvermogen!

Dit heeft alles te maken met jouw structuren en patronen. Met jouw conditionering.

Het mooie is dat je kunt leren om dit aan te pakken en aan te passen, zodat je WEL je doelen bereikt.

Meer lezen over mindset

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?