arrow_drop_up arrow_drop_down

Van randje faillissement naar groei en bloei

Buiten schijnt een winterzonnetje, het is zonnig, maar wel koud en guur. Ik denk terug aan ons bijna faillissement. We zitten nog steeds midden in de winter. Binnen is het heerlijk behaaglijk. De verwarming staat aan en alle kleine akkefietjes zijn gedaan.

De maaltijden voor vandaag zijn voorbereid en samen met de hond heb ik een boswandeling gemaakt en de kou getrotseerd en nu, met een warm vest aan, zet ik me achter mijn bureau met een kop koffie.

Ik kijk tevreden om me heen, de hele dag nog voor me om te werken aan dat wat ik het leukste vind. Werken aan mijn bedrijf.

Dat was wel eens anders…

Wankelen op het randje van faillissement

Opeens voel ik een golf van dankbaarheid. Dankbaar om het nu.

Ik denk aan de lieve mensen om me heen, aan de huidige zakenrelaties waarmee we samenwerken en ik voel me opeens ontzettend dankbaar omdat mijn bedrijf zo lekker in de groei zit.

Gelukkig leid ik nu het leven waar ik van houd. Veel tijd besteden aan mijn bedrijf, maar ook veel tijd voor mijn grote en kleine kids.En regelmatig samen met Rik er op uit, een weekendje, een weekje, een paar weken. Oh, ik heb nog een waslijst vol landen en plaatsen waar ik heen wil.

Op het moment dat ons bedrijf, nu al weer jaren terug, in de financiële problemen kwam leek het of er een knop omging. Balancerend op het randje van faillissement veranderde ons leven ongemerkt heel drastisch.

De reorganisatie

Helaas moest ik een reorganisatie in gang zetten, snijden in de kosten en ook goede medewerkers ontslaan. Helaas betekende dit mensen ontslaan die ik absoluut niet kwijt wilde en mensen noodgedwongen in dienst houden die je eigenlijk eerder zou moeten ontslaan.

Je moet keihard maatregelen nemen en maakt je zeker niet geliefd. Het is moeilijk, want je moet  snoeihard de confrontatie aan gaan met leveranciers en andere schuldeisers, maar ook met bankiers en financiers.

In je woonplaats ben je onderwerp van gesprek, de roddels zijn niet van de lucht en er vindt een drastische vermindering plaats van vrienden en kennissen. Opeens wordt je bestempeld tot bitch en keiharde tante.

Een dikke huid heb je nodig en je bouwt een scherm om je heen. Je kringetje wordt kleiner en kleiner. Bovendien heb je geen tijd over voor sociale contacten, familie en vrienden: je werkt je een enorme slag in de rondte om uit de sores te komen.

Wij kwamen eruit, sterker dan ooit, maar er gebeurde iets heel merkwaardigs.

Uit de overlevingsmodus

Je bent gewend geraakt aan de overlevingsmodus. Het is je nieuwe comfortzone. Daardoor komt er geen groei, je hele mindset, alles in je is gericht op overleven en niet op groeien.

Pas op het moment dat ik ineens, als in een flits, zag dat we in een kringetje bleven ronddraaien begreep ik dat. We waren zo gewend geraakt aan het bewaken van kosten, schuiven met uitgaven en betalingen regelen dat we vergeten waren dat we onze focus moesten verleggen.

Niet de blik richten op overleven maar op ongebreidelde groei. We betrapten ons erop dat we vaak dachten vanuit tekort in plaats van uit overvloed. Er is immers geld genoeg voor iedereen.

Alleen wij dachten nooit meer aan overvloed.

In de groeimodus

Op het moment dat dit doordrong veranderde er iets wezenlijks. Meer energie, meer plezier en we droomden weer…

Vanaf dat moment kwamen er ook weer nieuwe kansen op ons pad. Zagen we de kansen die we eerder voorbij lieten gaan. Het sneeuwbaleffect deed de rest.

Nu, jaren later, merk ik hoe veel sterker het mij gemaakt heeft, hoe goed het is geweest voor onze zakelijke en privé relaties en hoe opschonend het heeft gewerkt.

Af en toe is het goed er even bij te stil te staan en dankbaar te zijn voor de lessen die geleerd zijn.

Blijf niet hangen in overleven maar ga weer dromen en ga ervoor!

Omdat ik nog heel veel dromen heb, ben ik naast mijn bedrijf aan de slag gegaan met het opbouwen van een passief inkomen, meer dan een basisinkomen voor mij. Dat maakt dat ik nu financieel onafhankelijk ben geworden van de winst uit mijn bedrijf.

Een nog veel fijner gevoel!

Wil je meer weten? Kom dan eens naar een informatie avond of maak een afspraak om samen koffie of thee te drinken.

Wat is jouw ervaring met overleving- en groeimodus? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!

Over de schrijver
Ik ben Marie-Jose Maltha, al jong begreep ik dat je geld nodig hebt in je leven om je dagelijks bezig te kunnen houden met die dingen die je blij maken en voldoening geven. En kom je in een situatie van rouw of erg moeilijke situaties, dan is het heel belangrijk verschillende inkomensbronnen te hebben om een tijdje pas op de plaats te kunnen maken. Voor mij de ultieme reden om enerzijds werkzaam te zijn als intuïtieve rouw coach en als creatieve rouw coach en dat ik anderzijds zoveel mogelijk mensen help om meerdere inkomensbronnen op te bouwen. Het gaat immers om de 3 W's: Welzijn, Welbevinden en Welvaart. Het één kan niet zonder het ander.
Reactie plaatsen

Mag ik een cookie plaatsen?